keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Porokoiria Ylen Elävässä Arkistossa

Tuli Facebookissa vastaan erittäin mielenkiintoinen linkki kaikille porokoirista kiinnostuneille. 60-luvun lopulta peräisin olevalla videonpätkällä esiintyy monimuotoisia porokoiria, joilla on jos minkälaista turkkia, häntää ja väritystä. :) Porokoiria kaikki silti, ja tekevät työnsä moitteetta! Ja porokoiria iät ja ajat pitäneet ja kasvattaneet poromiehet kertovat porokoiran luonteestakin tuttuja ja olennaisia seikkoja. Lapinporokoiran rotumääritelmä tehtiin aikoinaan hyvin pitkälti Matti ja Elli Jomppasen koirien, niin sanottujen menesjärveläisten porokoirien mukaan, jotka olivat ulkonäöllisesti hyvin yhtenäisiä ja pärjäisivät yhä tänäkin päivänä lapinporokoirien näyttelykehässä. Katsokaa ja nauttikaa:

Poromiesten apuri

"Lapin miehen paras apuri on porokoira. Terhakka porokoira on juuriltaan ikivanha, vaikka virallisesti se on rekisteröity koiraroduksi vasta 1960-luvulla.

Poromiesten apuna porokoirat ovat olleet vuosisatojen ajan. Porokoirat ovat koonneet, paimentaneet ja siirtäneet porotokkia ja puolustaneet niitä petoja vastaan.

Luonteeltaan porokoira on tarmokas, terhakas, tottelevainen ja tasapainoinen. Paimennusvietti kuuluu sen luonteeseen. Perusominaisuuksiltaan se on herkkähaukkuinen, keskikokoinen pystykorva.

Väritykseltään se voi olla ruskea, musta tai kirjava. Usein värityksessä on myös valkoista.

Saamelaiset Aslak Juuso, Matti Jomppanen ja Pehr-Thomas Bål kertovat koiristaan vuonna 1969 valmistuneessa ohjelmassa."

Teksti: Reijo Perälä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti