maanantai 26. maaliskuuta 2012

Kun koiraihminen kissan hankki, osa 1: Tarvikkeet vs. turhakkeet

Olen ollut nyt hieman reilun kuukauden ajan kissanomistaja. Tässä ajassa on mieleen noussut ajatuksia kissojen ja koirien eroavaisuuksista, liittyen niin niiden hoitoon, luonteeseen kuin hankintaankin. Mähän olen ollut kymmenisen vuotta lähes täysin koiraihminen, vaikka lapsena kissa olikin mun suosikkieläin ja meidän kissoja hoidin erittäin tarkasti ja mieluusti. Mutta paljon on eroa maatalossa elävillä maatiaiskissoilla, jotka ulkoili pihalla ja pitivät melkeinpä itse huolen itsestään, ja yksiössä asuvalla rotukissalla, jonka haluaa hoitaa viimeisen päälle hyvin ja joka vaatii sitä. Olen tänä aikana päivitellyt tiettyjä asioita kissan omistamisessa, ja huvittanut itseäni vertailemalla kissaa koiriin sekä pohtimalla sitä suhtautumista, miten eri tavalla sitä valmistautuu kissan- kuin koiranpennun tuloon.

Lähdetään alusta, eli pennun hankinnasta ja esivalmisteluista pennun tuloa varten. Pentuhan tarvitsee joitain perustarvikkeita, mitkä ovat välttämättömiä. Koiranpennun kanssa pärjää tarvittaessa melko vähällä, välttämättömiä ovat panta, hihna, ruoka- ja vesikupit, kynsisakset sekä peti ja omistajasta riippuvainen määrä leluja ja pureskeltavaa. Keiran saapumisesta on yli neljä vuotta, joten aika on voinut kullata muistoja, mutta mielestäni koiranpennun tuloon valmistautuminen oli suhteellisen helppoa ja tarpeelliset tavarat löytyivät lähimmästä eläinkaupasta hyvinkin kohtuullisella budjetilla. Pentupedin väsäsin matalasta pahvilaatikosta, jonne pehmusteeksi sopi vanha vauvanpeitto, liekö omasta äitiyspakkauksesa jopa peräisin. Lisäksi koiranpentua varten kannattaa hamstrata sanomalehtiä pissavahinkoja varten ja ostaa muutama pala kompostikehikkoa, jos tahtoo pitää uteliaan koiralapsen poissa kielletyistä paikoista ja suojata haluamansa esineet nakertelulta.

Erilaisia, mutta loppujen lopuksi samanlaisia?

Kissanpentuhan on siitä kauhean ihana ja helppo, että se on heti tullessaan sisäsiisti. Matot voi jättää lattialle eikä asuntoa tarvitse vuorata sanomalehdillä "vesivahinkojen" varulta. Muutenkin kissanpennun odotukseni oli aika tavalla erilaista kuin koirien kohdalla, sillä koirien suhteen mulla on aikaisemman kokemuksen kautta tullut "perstuntuma", kun taas kissojen ja niiden tarpeiden suhteen tunsin olevani täysin n00bie, eläinkaupassa jokunen vuosi sitten työskentelystä huolimatta. Huomasin viettäväni suuren osan vapaa-ajastani eläintarvikekaupoissa - en lähikaupungissa vaan netissä - vertaillen mm. erilaisia kiipeilypuita ja kissanhiekkoja, minkä sorttiset olisi parhaita juuri meille. Itämaiset kissat ovat hyvin aktiivisia ja liikunnallisia, joten kattoon asti yltävä puu olisi kaikkein paras vaihtoehto, kun sisäkissa ei uloskaan saisi mennä energiaansa purkamaan. Korkeitakin kiipeilypuita on hyvin erinäköisiä ja -kokoisia malleja linnakemaisista kapeampiin, samoin hintahaarukkaa. Ison puun saa edullisimmillaan hieman alle 100 euron, ja jos tahtoo panostaa laatuun niin kiipeilypuuhun saa menemään rahaa useita satasiakin. Köyhän ei kannata ostaa halpaa, mutta toistaiseksi saa CatMaxit ja Delttat odotella lihavampaa pankkitiliä... ja toivomme saksalaisen halpispuun kestävän edes ensimmäisen vuoden verran. Ihmeen siistin näköinen tuo on, vaikkakin kokoaminen oli raivostuttavaa ja mun asunto niin korkea, ettei puuta pystynytkään kiristämään kattoon tukevasti... onneksi vanhemmilta löytyy puutavaraa, ja muutamasta yhteennaulatusta kakkosnelosen palasta tehtyä sopiva välikappale: tosin siististä vaikutelmasta ei kannata enää puhua...

Kissanhiekkojen suhteen kasvattaja suositteli mikrohiekkaa, joten osa valinnan vaikeudesta helpottui kun puupohjaiset ja tavalliset savihiekat oli rajattu ulkopuolelle. Mutta pelkästään mikrohiekkojakin on montaa kymmentä sorttia, joten vertailua joutui silti tekemään ja käyttäjäkokemuksia lukemaan useampana iltana ennen lopullista päätöstä, mitä hiekkaa lähteä ensimmäiseksi kokeilemaan. Hiekalle on tietenkin oltava astia, mikä toimittaa kissan wc:n virkaa. Yksinkertaisimmillaan hiekkalaatikoksi käy marketin muovivati,  mutta tässäkin asiassa voi panostaa aina design-muotoiltuihin ja portailla varustettuihin, kissojen omiin "baja-majoihin" saakka. Rahaa olisi saanut palamaan kymmenkertaisesti sen, mitä itse lopulta sopivan tarjousvessan kohdalla maksoin katollisesta kissahuussista. Aktiivihiilisuodattimet kyllä siitäkin löytyy! :D

Avaruusalus? Ehei, vaan kissan wc-laatikko voi todella näyttää tällaiseltakin!
(kuva: purrfectdesign.net)

Vessatavarat ja raapimispuu olivat pakolliset ostokset, mutta nettikaupassa sitä innostuu shoppailun helppoudesta ja oikeasti tarpeellisten tavaroiden valikointi meinaa hämärtyä "hei-mut-toihan-ois-kätevä" ajatusten varjoon. Kissan juomisen lisäämiseksi on juomakuppeja, joissa vesi virtaa suihkulähdemäisesti, ja ruokailusta saa kiinnostavan ja mukavan tapahtuman innovatiivisten ruokakuppi/aktivointipelien avulla. Herkkänenäistä omistajaa voi ilahduttaa kissan jätöksille suunniteltu ilmatiivis ja hajut sisällään pitävä roska-astia. Leluissa ja aktivoinnissa löytyy perinteisistä hiiristä ja höyhenhuiskista lähtien mitä mielikuvituksellisimpiin interaktiivisiin laitteisiin. Pää pyörällä vähemmästäkin. Petejä ja nukkuma-alustoja on niitäkin monenlaisia, ja pakkohan kisulle oli hankkia lämpöpatteriin kiinnitettävä peti (koska kissat tykkäävät lämmöstä) ja seinälle kiinnitettävä riippumattopeti (koska kissat tykkäävät korkeista paikoista). Tässä vaiheessa en vielä tiennyt sitä, että pennut olivat tottuneet nukkumaan sängyssä, ihmisen välittömässä läheisyydessä... se niistä pedeistä ja niiden tarpeellisuudesta sitten, kainalossahan tuo on yönsä nukkunut. Vaan tykkäisiköhän kissa kuitenkin luolamaisesta pesästä, jos sellaisen hankkisi? Hmmm...

Sisäkissankaan elämän ei tarvitse olla tylsää!
(kuva ja Catit-tuotteet: Hagen.com )

Lukematon valikoima niin kissa- kuin muitakin eläintarvikkeita löytyy saksalaisesta nettikaupasta Zooplus. Vaikka tavallaan haluaisin suosia paikallisia yrittäjiä, niin pienituloiselle tuo verkkokauppa on oikea aarreaitta, ja hinnat ovat mahtavan huokeita. Plussaa on myös näin autottomana se, että tilaukset kuljetetaan kotiovelle, mikä oli raapimapuun ja kissanhiekan kohdalla erittäin positiivinen juttu!

3 kommenttia:

  1. :D Kyl koirillekkin löytyy ties mitäkin härpäkkeitä, omasta mielestä kissakin voi pärjäillä hiekkalaatikkona tavis pesuvati, marketista ruokaa ja hiekkaa, leluina jotain markettihiiriä tai foliopalloja. Riippuu kui paljon panostaa. Kiipeilypuutakin taisin aikanaan saada parilla kympillä huuto.netistä. Ja markettiruokien kanssa pitää olla tarkkana ettei sitä pahinta kuraa syöttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kieli poskessahan nämä on kirjoitettu. :D Koirille on juu myös kaikenlaista härpäkettä, mutta niistä osaa itse päätellä, onko ne tarpeellisia vai tarpeettomia. Kissojen kohdalla kun ei tätä ollut, niin melkoisen ymmällään sitä oli tämän kaiken tavaranpaljouden edessä! Ja kyllä esim. tuo katollinen vessalaatikko on paljon kätevämpi kuin matalareunainen vati, ettei hiekka lentele pitkin lattioita kun tarpeita peitellään. :)

      Mä olen kyllä eläinkaupan ruokien kannalla, koska en halua syöttää kissalle epämääräisen oloisia vilja-väriaine-sokeri-mössöjä. Joitakin sokerittomia marketin märkäruokia olen kokeillut, ja hiekkalaatikkoa siivotessa sen sitten huomaa, että joidenkin ruokien syömisen jälkeen tulee sitten löysää ulostetta, eli ei imeydy suolistossa hyvin. Onneksi on tosiaan tuo Zooplus, sieltä saa kohtuuhintaan laadukkaita pöperöitä. :)

      Poista
  2. Itsekin olen ostanut zooplussalta jo pitkään! On turvallinen.
    Tuotteet ovat edullisia verrattuna kaupan hintoihin esim. kiipeilypuut. Kaupoissa saat maksaa puolet pienemmästä saman hinnan tai enemmänkin. Sekä kestäviä ovat olleet! Plussaa myös pienet toimituskulut tai toimituskuluja ei lainkaan. Itse ostan kerralla enemmän, joten ei toimituskuluista tarvitse maksaa! Todella hyvä juttu myös se, että tuotteet tulevat kotiovelle kuljetettuina. :)
    Itse olen ostanut kissan wc:t, kiipeilypuut, juoma-automaatit ja ruoat Zooplussalta. Seuraavaksi voisi kokeilla hiekkoja!

    VastaaPoista