maanantai 27. helmikuuta 2012

Lapinporokoiran narttupentu etsii sijoituskotia!

Heti perään informatiivisempi blogijulkaisu. Eli hakusessa on sijoituskoti 27.2. Pieksun kenneliin syntyneelle lapinporokoiran narttupennulle. Pentueeseen syntyi 4 narttua ja 1 uros, ja luovutuksessa pennut ovat huhti-toukokuun vaihteessa. Pentueen emä on Tuhkavuorten Merikorento ja isä Taikarummun Diivan Kertomus (yhdistelmän sukutaulu KoiraNetissä) Lisää tietoa ja kuvia vanhemmista löytyy Lapikas-foorumin keskustelusta: http://www.lapikas.net/phpBB3/viewtopic.php?f=4&t=22990

Miksi haluan sijoittaa pennun juuri tästä yhdistelmästä? Pentueen sukutaulussa on itselle monia tuttuja ja mieluisia koiria, joissa ei ole mitään moitittavaa luonteen eikä ulkomuodon puolesta. Pentueen emä on ystäväni kasvatti (Tuhkavuorten kennel), ja olen kyseisen pentueen koiria nähnyt usein näyttelyissä ja muissa tapahtumissa ja pitänyt kovasti näkemästäni. Pentueen isän vanhemmat ovat myös itselle tuttuja, ja pidän niistäkin todella paljon luonteeltaan ja ulkoisesti. Myös paimennusominaisuuksien uskon tässä yhdistelmässä toteutuvan, pentueen isä Cáhpe on aloitellut töitään porokoirana ja omaa hyvän paimennusvietin, ja Cáhpen emä sisaruksineen ovat olleet viime vuosina korkealla poropaimennuskisojen loppusijoituksissa ja osoittaneet erinomaista paimennustaipumusta. Myös Hilla-emän puolelta löytyy paimennustaitoisia koiria, Hillan emä Piitu on suorittanut poropaimennuskokeen hyväksytysti ja Piitun isän puolelta löytyy myös porotöissä toimineita koiria. Suvussa taaempaa löytyy myös useita itselleni mieluisia ja rodun kärkikastia edustavia koiria, kuten Tiggal Ruska-Malla, Lecibsin Desimaali, Kivimannun Sessan-Apis, Juoksa Ronssi ja Nordarvets Bonnie muutamia suosikkikoiriani mainitakseni. Molemmat vanhemmat ovat luonteeltaan oikeanlaisia rodun edustajia, ja ne edustavat myös ulkoisesti sellaista lapinporokoiratyyppiä, josta pidän eli jalostamattoman näköistä vahvaluustoista ja -turkkista koiraa, joilla on ravaajalle oikeanlaiset mittasuhteet ja rakenne sekä kestävä, hyvä liikunta. Eli yhdistelmässä on mielestäni kaikki kohdillaan: ulkomuoto, luonne, terveys ja suku! :)

(lisäystä 14.3.: Tapasin pentueen isän Cáhpen poropaimennuksessa Sodankylässä, ja ihastuin aivan totaalisesti! Todella komea herrasmies, hyvä turkki karvanlähdöstä huolimatta, ja vahva raajaluusto. Ja mikä luonne! ♥ Rauhallinen, erittäin ystävällinen ja sosiaalinen uros, jolle kelpasi rapsutukset vierailtakin ja se tuli tutustumaan ihmisiin rohkeasti. Toiset koirat eivät aiheuttaneet Cáhpessa minkäänlaisia urosmaisia pullisteluja, vaan se hengaili tyynen rauhallisena toisten koirien ympäröimänä. Ihanaihana koira, kertakaikkiaan!)

Jos sijoitussopimus ei ole entuudestaan tuttu, niin tässä siitä pieni tiivistelmä: pentu asuu sijoituskodissaan aivan kuten omakin koira ja koiran haltija (eli sijoituskoti) huolehtii siitä aivan kuin omastaan, huolehtii oikeasta ruokinnasta, koulutuksesta, eläinlääkärikäynneistä jne. Ainoastaan jalostusoikeus säilyy sijoittajalla, ja kaikki jalostukseen ja pennutukseen liittyvät kulut (kuten nartun terveystarkastukset sekä astutukseen ja pennutukseen liittyvät menot) maksaa sijoittaja. Haltija maksaa pennusta vain vakuusmaksun, joka on tavallisesti noin puolet pennun kokonaishinnasta. Vakuusmaksun sijoitusnartun haltija saa takaisin, jos sijoitussopimus täyttyy ja nartulla teetetään pennut onnistuneesti, ja tällöin myös luonnollisesti koiran omistajuus siirtyy virallisesti haltijalle. Sijoitussopimus on voimassa, kunnes narttu täyttää 4 vuotta, jonka jälkeen narttu siirtyy viimeistään haltijan omistukseen oli pentuja tullut tai ei - myös perinnöllisen sairauden tms. jalostuskäytön esteen ilmetessä sijoitussopimus voidaan myös purkaa ilman pennutusta. Tällöin vakuusmaksua ei kuitenkaan palauteta. Sijoituskoiran haltija saa harrastaa ja käydä näyttelyissä vapaasti niin halutessaan, mutta jos ei koe kiinnostusta moiseen voidaan sijoittajalle jättää näyttelyttämisoikeus eli hän saa itse käyttää narttua kerran pari näyttelyssä. Tässä tilanteessa olisi eduksi, jos sijoituskoti asuu lähellä sijoittajaa, mutta pitemmilläkin välimatkoilla asuinpaikkojen välillä on onnistuneita sijoitussopimuksia mahdollista tehdä!

Ninja on yhteinen sijoituskoira kahdelta kasvattajalta, ja hyvin on mennyt!
Ilman Kaisaa ja Siniä minulla tuskin olisi ikiomaa Yönmustaa Ninjapinjaa :)

Omat koirani ovat molemmat tulleet minulle sijoitussopimuksella toisilta kasvattajilta, ja minulla ei ole siitä kuin hyviä kokemuksia kun molemmat osapuolet ovat samanhenkisiä ja samoilla linjoilla asioista :) eli omien kokemusteni perusteella voin suositella sijoitusnartun ottamista erittäin paljon, siinä pääsee helposti mukaan rodun ns. piireihin ja saa hyvällä todennäköisyydellä lupaavan koiran harrastuksiin ja näyttelyihin, jos on sellaisista kiinnostunut. Eikä sijoituskoiran pitäminen todellakaan tarkoita sitä, että pennun sijoittaja kyttäisi ja puuttuisi pennun ja sijoituskodin elämään, ei vaan sijoituskoira on todellakin kuin oma koira käytännössä, vaikka omistajuus virallisesti onkin sijoittajalla. Lähinnä sijoituskodilta vaaditaan vain halua tai kykyä pitää yhteyttä sijoittajaan ja kertoa koiran kuulumisista edes silloin tällöin. Ensimmäisen koiran hankkijalle sijoittajasta voi olla iso apukin ja häneltä voi kysyä mieltä askarruttavissa asioissa neuvoja, kuten tietenkin koiran kasvattajalta itseltään. Ja jos pennutukseen ja jalostukseen liittyvät jutut kiinnostavat, niin sijoituskoiran kautta niitä pääsee helpolla ja mukavalla tavalla opettelemaan, ilman että joutuu itse kantamaan suurta vastuuta pennuista. :)

Jos kiinnostuit pennusta tai sinulla on lisää kysyttävää sijoitussopimuksesta, niin ota rohkeasti yhteyttä! Ensisijaisesti sijoituskoti on hakusessa Oulun lääni - Itä-Suomi -alueelta, mutta aktiivisen ja harrastamisesta kiinnostuneen sijoituskodin kanssa suurempi välimatkakaan ei ole ongelma :) yhteydenotot ensisijaisesti sähköpostitse: paula.kemppainen(a)gmail.com

Alustavasti suunnitelmissa on sijoittaa myös toinen narttupentu myöhemmin tänä vuonna mahdollisesti syntyvästä porokoirapentueesta. Tosin mikään ei ole niin varmaa kuin epävarma, kun on vielä vasta toiveissa oleva pentue ja aina suunnitelmat eivät toteudu, mutta sen verran voin vihjaista, että oman rakkaan Keirani sukua oleva sijoitusnarttu olisi kyseessä ;) Näistäkin suunnitelmista voi kysellä minulta lisää sähköpostitse, jos sijoitusnarttu kiinnostaa, mutta sopivampi ajankohta pennulle olisi myöhemmin keväällä/kesällä/syksyllä. :)

Keira 8-viikkoisena - porokoiran pennut on tosi ällöjä ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti